Ung och håravfall

Alla våra behandlingar leds av legitimerade svenska läkare.
image

Ung och håravfall

Att vara ung och lida av håravfall är mycket jobbigt. New Hair Clinic har inte en strikt ålderspolicy, men vi är försiktiga och restriktiva när det gäller hårtransplantation på unga som tappar hår.

Forskning har visat, att hjärnan inte är helt färdigutvecklad när det gäller förmågan att bedöma risker, förrän individen nått 24-25 års ålder. Att värdera en långsiktig konsekvens är en slags riskbedömning. Man kan tendera att bortse från hur en hårlinje med olämpligt låg placering kommer att upplevas väsentligt senare i livet. Man tar lättsinnigt på det faktum, att en hårtransplantation i tidig ålder förmodligen innebär ett kontrakt för en fortsättning. Och vem vet om man då har tid, råd och lust att genomgå ytterligare behandling?

Det fundamentala, som man måste förstå är naturligtvis att en hårtransplantation inte botar manligt håravfall. Jag brukar säga, att håromflyttningen tar hand om den historiska aspekten, men beroende på främst arvsanslag måste man förvänta sig att tappa mer hår. Hur förloppet kommer att bli är svårt att förutsäga. Morfar och morbröder erbjuder mer prognostisk information än pappa och släktingar på hans sida. Att vara ung och tappa hår och lida av håravfall är inte helt okomplicerat.

Och vad talar för att man skall vänta?

Kan man köpa sig tid genom korrektion av livsstil (rökning har visats kunna påskynda tunnhårighet), bör man göra det. När man analyserar patientens känslor finner man inte sällan att det är framtidsperspektivet flintskallighet som skrämmer. Den nuvarande situationen kan inte sällan tolereras, bara man inte hela tiden märkte att det blev sämre.

Har patienten uppenbart orealistiska förväntningar, eller ter sig omogna och ur stånd att vilja diskutera det långa perspektivet, ja då är det också klokt att hålla emot. Vid uppenbar misstanke om BDD-syndrom bör man naturligtvis rekommendera patienten att ta kontakt med psykolog eller psykiatriker. Det finns specifik behandling.

Vad talar då för att transplantera hår?

En pappa uttryckte det så här: ”Det är nu NN lever, jag vill inte att han kanske får flera år av sin ungdom förstörd genom att gå och lida av sin tunnhårighet”.

Motargumentet här är att detta lidande i de flesta fall avtar med tiden, de flesta unga som lider av håravfall och tappar hår lär sig att leva med det, och acceptera sin tunnhårighet. Kan man rida ut stormen kan man alltså spara både tid och pengar. Kanske hittar man en fungerande strategi i form av annat frisyrval eller rakning. Men även ställda inför dessa argument finns det individer som mycket bestämt vidhåller att de mår så dåligt att de ser en transplantation som den bästa lösningen. När så är möjligt ser vi till att en förälder är med i den här processen, även då formell myndighetsålder uppnåtts.

Det finns en del fallgropar här. Någon gång kan patientens upplevande vara ett uttryck för en psykologisk störning, benämnd Body Dysmorphic Disorder. Tillståndet beskrevs första gången för över 100 år sedan, men blev inte på allvar uppmärksammat förrän Katharina A. Phillips skrev sin bok ”The Broken Mirror”. Första upplagan kom 1996, en ny och reviderad gavs ut 2005. Alla som sysslar med kosmetisk kirurgi bör ha dessa frågor i åtanke. En låg uppskattning av förekomsten av BDD i befolkningen är 1%. I ett patientmaterial som söker sig till kliniker för plastikkirurgi är siffran förmodligen mycket högre.

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir