Skägg och mustashtransplantation

Ansiktsbehåring kräver att man tar hänsyn till andra saker än när vi arbetar på hjässan.

Det finns vissa skillnader mellan hårsäckar som växer under hakan, runt munnen och på kinderna, och de som växer högre upp på huvudet. Skägg-hår är i regel strävare, tjockare och sällan spikraka, särskilt inte om de tillåts växa till sig i längd. Pigmenteringen kan vara annorlunda. Och ofta ligger hårsäckarna som ”singlar”, medan håret på huvudet som bekant växer i naturliga grupper om kanske 2 eller 3 hårsäckar.

Om man efterfrågar transplantation till områden med ansiktsbehåring är det vanligen av något av följande skäl:

 • Man har en asymmetri, till exempel kan ena kinden sakna hårväxt över en mindre yta, helt eller delvis.
 • Man kanske är ute efter att generellt täta till sitt skägg över större ytor, därför att man inte är nöjd med det man så att säga fått från början.
 • Man kanske vill ändra utbredningen, till exempel dra fram gränserna för skägget på kinderna.
 • Hår av rätt sort

  Det varierar från fall till fall. Enklast är om man kan ta hår från centrum av nacken. Det beror på om det är tillräckligt kraftigt, och kan smälta in i omgivningen. Det andra alternativet är att skörda med FUE från undersidan av hakan, under käklinjen. Då får man ju hår av rätt sort, och utglesningen syns knappast.

  Att drilla skägg-hårsäckar är emellertid komplicerat, jag tror ingen annan klinik i Skandinavien ger sig på det. Men NHC har stor erfarenhet, eftersom vi i samband med rekonstruktioner ibland tvingas leta alternativa jaktmarker. Vid gynnsamma förutsättningar har vi drillat ut 700 grafts vid samma tillfälle, och över 2000 från samma patient. Och ändå har man haft ”tillräckligt” med skägg kvar för att behöva raka sig dagligen.

  Transplantation i ansiktsområdet

  Hårsäckar i allmänhet har en vital sidofunktion: de innehåller ”reparationskittet” för hud. När vi skadar oss där det finns mycket hårsäckar läker huden snabbt. Två dagar efter skägg-FUE från hakans undersida rakar sig patienten normalt, och man ser inga sår. Men hur ”lätt” (riktigt lätt är det aldrig) eller komplicerat FUE-momentet är vet man aldrig på förhand, den individuella variationen är stor.

  Av ovan sagda framgår, att man måste göra en ingående bedömning innan man kan ge klartecken för en transplantation i ansiktsområdet. Har man en helt orealistisk målsättning är det ju bra att prata med någon som har erfarenhet, så att man inte ger sig på ett omöjligt projekt. En hårlös fläck i skägget kanske är led i en alopecia areata (fläckvis håravfall), och då är det inte självklart att man löser problemet långsiktigt genom att plantera igen fläcken. Du kan alltid börja med att skicka bilder, och tala om vad du vill ha hjälp med, men du måste i de flesta fall träffa någon av våra läkare innan beslut fattas.

  Varför våra kunder återkommer till oss

  • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
   — D
  • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
   — Ola
  • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
   — Magnus
  • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
   — Mattias
  • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
   — Thomas
  • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
   — Jonathan
  • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
   — Peter
  • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
   — Tomas
  • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
   — Tomas
  • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
   — Helena
  • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
   — Philip
  • “Hej!
   Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
   Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
   Ha det fint! Härlig semester!”
   — Mattias
  • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
   — Elias
  • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
   — Thomas
  • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
   — Jimmy
  • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
   — Martin
  • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
   — Johan
  • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
   — Lasse
  • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
   — Christopher
  • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
   — Amir