PRP

Behandling med "blodplättskoncentrat"
Conclusions

This clinical research provides support that the application of CRPP may have a therapeutic effect on AGA (ärftligt håravfall) and can be used as a safe complementary treatment option. However, more controlled and well-designed clinical trials should be conducted to confirm the clinical improvement of AGA with administration of PRP.

Furthermore, other clinical trial that includes a larger sample of patients with AGA, simultaneously treated with PRP and topical and/or oral medications for hair growth, would also help define the efficacy of PRP as an adjuvant treatment of AGA. (mina understrykningar)

Denna sammanfattning avslutade en artikel I Dermatologic Surgery från april I år, och beskriver de slutsatser som kunde dras i en så kallad dubbel-blind-studie, omfattande 25 patienter under 6 månader. I samma nummer kommenteras artikeln av Aron G. Nusbaum, MD och Antonella Tosti, MD, båda knutna till Department of Dermatology and Cutaneous Surgery, University of Miami Miller School of Medicine, Miami, Florida.

Vad är PRP?

PRP är en förkortning, som står för Platelet-Rich Plasma. ”Platelet” är de minsta blodkropparna, mycket mindre än röda och vita blodkroppar. De kallas trombocyter eller ”blodplättar” på svenska. Trombocyterna har en nyckelroll när vi skadar oss. De innehåller ämnen som är nödvändiga för att få igång den ”kedjereaktion” som krävs för att blodet skall levra sig och täppa till en skada i blodkärlssystemet. Utan trombocyter kan vi förblöda.

Men trombocyterna innehåller också en rad andra biologiskt viktiga ämnen, som dels kan attrahera andra celler i försvars- och reparationssystemet, dels kan aktivera reparerande processer. Sådana ämnen kan sammanfattas under termen ”tillväxtfaktorer”. Det är flera årtionden sedan man började titta på om trombocyter kunde användas för att förbättra sårläkning. Och det är här man hoppas hitta tillämpningar för vår verksamhet.

Hur utförs PRP?

Det finns flera olika kommersiella system på marknaden, men de innebär förmodligen inga större skillnader, även om man faktiskt inte vet om något av systemen är bättre än övriga.

Man börjar med att ta ut ca 20 ml venblod, sedan centrifugeras blodet i en speciell maskin, och det leder till att man nu har tre tydliga skikt. I bottnen av röret hamnar de röda och vita blodkropparna, och högst upp har man blodplasma som inte innehåller någon större koncentration av celler. I mellanskiktet finns de ca 3 ml plasma som man är ute efter. De innehåller ett koncentrat – ca 3 gånger mer än ursprungligen – av trombocyter.

När man har avskilt den trombocytkoncentrerade plasman tillsätts en aktivator (oftast 0,15 ml 10 %-ig calciumklorid), och därefter injiceras lösningen i skalpen, i underhuden. Det går åt mellan 0,1 och 0,2 ml per cm2 behandlad yta. Det innebär att man kan behandla ca 20 cm2 med 3 ml PRP.

Mer erfarenhet behövs för att bedöma ”cost/benefit”

Den refererade studien är den första, där man försökt göra en vetenskaplig utvärdering. Den kan betraktas som en pilotstudie, men ger knappast svar på den praktiska fråga, som alla är intresserade av: Är effekten tillräckligt stor för att det skall motivera ansträngningen för klinik och patient? Och det är precis det som kommentatorerna Nusbaum / Tosti kommer fram till.

För ett par år sedan refererade jag en av de mest kända klinikerna inom branschen, New Hair Institute. Dr Bernstein (en av FUE-pionjärerna) fastslog då att man inte tyckte att effekterna var så påtagliga att man var beredd att ta upp behandlingen som en rutinmässig del av hårtransplantationer. Man jämförde med minoxidil (Rogaine).

Vi avstår tills vidare, men följer utvecklingen.

Jag ser för dagen ingen anledning att ändra New Hair Clinic´s ståndpunkt. De behandlingsmetoder vi säljer till våra patienter bör vara så effektiva, att de motiverar kostnad i form av tid och pengar. Dessutom finns alldeles för många frågetecken fortfarande. Här har man följt 22 patienter (3 föll bort) i 6 månader. Men kvarstår den måttliga effekt man såg i vissa fall efter exempelvis 2 år?

Så länge man inte kan överblicka behovet av underhållsbehandling, och därmed jämföra metoden med andra metoder som minoxidil (Rogaine), finasterid och LLLT, tycker vi det är för tidigt att hoppa på tåget. Om man ger sken av att en metod är effektivare än vad som kan visas vetenskapligt, handlar det nog mer om marknadsföring, man vill framstå ”high-tech” – särskilt om man samtidigt svänger sig med begrepp som ”stamcellsbehandling” i sammanhanget. Vi tycker inte att våra patienter skall betala marknadsföring, även om metoden som sådan kan betraktas som riskfri.

av Mats Ingers, leg. läkare New Hair Clinic

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir