Om hårtransplantationer

Alla våra behandlingar leds av legitimerade svenska läkare
Kunskap är nödvändig

Du måste ta ett eget ansvar för dina eventuella beslut, och det kräver ett visst mått av kunskap. Jag vänder mig nu i första hand till dig, som kanske via en förflugen kommentar plötsligt börjat fokusera på att behandla ditt håravfall med en hårtransplantation. Eller kanske har du sett den där misslyckade semesterbilden, där någon vänder bakhuvudet till, och upptäckt att killen med en begynnande ”måne” är – du.

Den här hemsidan kan förbereda dig. Ju mer Du vet när Du träffar någon av oss, ju bättre tillgodogör du dig informationen. Vi som bidrar till innehållet på den här hemsidan har gedigen erfarenhet. Vi är ett team med utomordentlig personkemi. Vi har ett väl utvecklat koncept, som gör att alla är trygga i det man bidrar med. Professionalism är ett annat uttryck för den stämning, som genomsyrar NHC, och som våra patienter så ofta kommenterar spontant.

Det började för 210 miljoner år sedan

Hår är viktigt, inte bara för hur vi uppfattar vårt yttre. Hårsäcken är en urgammal ”uppfinning”. Redan från tidig Jura, för mer än 200 miljoner år sedan, finns fossilfynd som visar att evolutionen förmått de ytligaste lagren hud att utveckla ett specialiserat organ, hårsäcken.

För många varelser i vår brokiga djurvärld har håret främst haft en värmeisolerande funktion. För människan är väl den rollen mer eller mindre överspelad. Hår på huvudet kan visserligen ha en viktig skyddsfunktion, men numera oftare för att inte solens UV-strålar skall skada huden och kanske leda till cancer.

Dubbel funktion

Men vi har ju oräkneliga hårsäckar över hela vår hudyta, med få undantag som fotsulor och handflator. Ofta producerar dessa bara osynliga fjun. Vad är deras uppgift? Nu kommer vi in på ett område, som de senaste 25 åren varit föremål för en allt intensivare forskning. Hårsäcken är ett fascinerande organ, med egenskaper som överraskar många. Den är bland annat ett ”magasin” för stamceller.

En del av dessa stamceller, de mesenchymala, som ligger längst ner i ”hårroten”, har en dubbel funktion. Dels styr de produktionen av ett hårstrå när hårsäcken är i sin aktiva fas. Men en på det hela taget mycket viktigare funktion, inte minst sett i evolutionens ljus, är att bidra till sårläkning. Allteftersom den här hemsidan utvecklas skall jag berätta lite mer om detta. Hårsäcken är ett fascinerande organ!

Japan och Orentreich

Kring 1930 experimenterade japanska plastikkirurger med en helt ny teknik när man försökte hjälpa patienter vars ögonbryn skadats, främst av eld eller kokande vätskor. Man utförde då världens första hårtransplantationer, och skrev om detta i medicinska tidskrifter. Olyckligtvis bara på japanska.

Men så kom kriget emellan, och det skulle dröja ända till slutet av 1950-talet innan dessa rön återupptäcktes. I USA fanns en hudläkare, dr Norman Orentreich, som började experimentera med att ta små hårbärande hudbitar från nacken, och plantera in på skalpen. Man fick då punscha ut kal hud av samma storlek, och vanligen utfördes ingreppen inte på helt flintskalliga personer. Så länge det fanns hår runt omkring gav metoden i många fall en förbättring visuellt. Men eftersom ingen hårtransplantation stoppar ärftligt manligt håravfall, nådde många av dessa patienter förr eller senare ett stadium där deras punsch grafts stod ut från skalpen som på en borste. ”Dockhår” är ett annat begrepp, som förknippas med den tekniken.

Stripmetoden, FUT

I slutet av 1980-talet hade man kommit till insikt att PG inte var en lämplig metod. I Brasilien och USA började man istället skära ut hudremsor i bakhuvudet, och från dessa separerade man fram hårsäcksgrupper. En hårsäck är ungefär ½ cm lång, så det krävdes inte mikroskop. Men allt eftersom metoden förfinades lärde man sig hur man skulle sy ihop såren på bästa sätt, och hur man skulle utvinna hårsäckar med minimalt spill. Då kom mikroskopen in i bilden. New Hair Clinic tillhörde pionjärerna. Från klinikens etablering 1992 utfördes bara hårtransplantation med stripmetoden (FUT). Dr. Ribohn (som startade NHC) lärde sig den nya metoden direkt från en av dåtidens mest framträdande utövare, Dr. Carlos Ubell i Barsilien.

FUE vinner mark – och tar över

I slutet av 1990-talet hade ett australiskt syskonpar (Woods) i hemlighet utvecklat en ny metod för hårtransplantation: FUE. Delvis oberoende av deras arbeten var samma utveckling på gång i USA. New Hair Institute i New York, med dr Robert Bernstein, nämns där som den kanske främste pionjären.

Vid NHC har vi utvecklat hårtransplantation med FUE till en metod med hög säkerhet och hög kapacitet, även vid vilken internationell jämförelse som helst. Tack vare ett pragmatiskt system, där vissa medicinska uppgifter får delegeras, har vi skaffat oss två team med två FUE-tekniker vardera. De kan arbeta på patienten samtidigt, och avlösa varandra. Ingen ensam doktor klarar att drilla ut 3000 hårsäcksgrupper ensam, men för våra team ligger det mycket väl inom möjligheternas gräns.

Mats Ingers, leg. läkare New Hair Clinic

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir