Om hårsäckar

Hårstråt växer från bottnen av en liten ”hylsa” eller ”säck”. Varje sådan hårsäck eller follikel är på huvudet ca 3-4 mm lång, och sträcker sig oftast en liten bit ner i underhudsfettet. Bilden visar något väsentligt, nämligen hårsäckarnas anordning i naturliga grupper.

Du har förmodligen över 100 000 hårstrån i ditt ”hår”, och dessa kommer från två olika sorters hårsäckar. Den ena sorten tillverkar det hår man i regel behåller även om man blir vad som i dagligt tal kallas ”flintskallig”. Sådant hår bildas av hårsäckar, där cellerna inte reagerar på det manliga könshormonet. Håret i kransen är vad vi kan kalla hormonstabilt, och denna egenskap behåller hårsäckarna även om de flyttas upp på hjässan.

Den andra hårtypen är det hår i första hand män riskerar att tappa uppe på hjässan. Det utgår från hårsäckar, som kan ha benägenhet att så småningom bli grundare och grundare under inverkan av en variant av det manliga könshormonet (DHT).

Aktiv fas och vilofas

Det förekommer en mycket intensiv celldelning i bottnen av hårsäcken. Precis som hudceller förnyas från djupet, och under sin vandring upp mot ytan omvandlas till en kärnlös tunnväggig platta, fylld av hornämne, förlorar även de nybildade cellerna i hårsäcken sina cellkärnor när de förskjuts uppåt i det blivande hårstråt. I stark förstoring verkar hårstråt vara beklätt med fjäll, och varje sådant ”fjäll” representerar det som en gång var en levande cell.

Månad efter månad bygger follikeln på sitt hårstrå, som därigenom växer 10- 15 mm på huvudet. Men så småningom behöver hårsäcken lämna denna aktiva fas och gå i vilofas. Det har visat sig att hårsäckarna på huvudet närmast uppför sig slumpmässigt i sina växlingar mellan aktivitet och vila. Samma hårsäck kan gå från en aktiv fas på ½ år för att nästa gång bygga hår i mer än 10 år. Vilofaserna är sällan kortare än 2 månader, och under den perioden är hårsäcken i princip nedmonterad. Men en speciell grupp celler, stamceller, har förmågan att, när tiden är inne, se till att en ny och i bästa fall fullvärdig hårsäck återuppstår på samma ställe.

Lund
Skiffervägen 92
Tel: 046-14 32 80
[email protected]

Stockholm
Nybrogatan 75
Tel: 08-32 28 00
[email protected]

Du hittar oss i
Lund & Stockholm
& nära
Malmö & Helsingborg

© 2018 New Hair Clinic
Hemsida av lundit.se

Share This