Om håravfall

Alla våra behandlingar leds av legitimerade svenska läkare
image

Behandla håravfall

Du måste ta ett eget ansvar för dina eventuella beslut, och det kräver ett visst mått av kunskap. Jag vänder mig nu i första hand till dig, som kanske via en förflugen kommentar plötsligt börjat fokusera på att behandla ditt håravfall. Eller kanske har du sett den där misslyckade semesterbilden, där någon vänder bakhuvudet till, och upptäckt att killen med en begynnande ”måne” är – du.

Det är vanligt att man då samtidigt börjar fokusera på hårförluster: Skall man hitta så här många hårstrån i kammen eller i vasken efter hårtvätt? Och hur ser det ut i släkten? Du har förmodligen hört att håravfall och tunnhårighet, speciellt hos män, ofta nedärvs. Så är det här ett öde att bara finna sig i, eller kan du göra något åt det, kan man behandla håravfall?

Vad är en hårsäck?

Hårstråt växer från bottnen av en liten ”hylsa” eller ”säck”. Varje sådan hårsäck eller follikel är på huvudet ca 3-4 mm lång, och sträcker sig oftast en liten bit ner i underhudsfettet. Bilden visar något väsentligt, nämligen hårsäckarnas anordning i naturliga grupper.

Hormonstabila och hormonkänsliga hårsäckar

Du har förmodligen över 100 000 hårstrån i ditt ”hår”, och dessa kommer från två olika sorters hårsäckar. Den ena sorten tillverkar det hår man i regel behåller även om man blir vad som i dagligt tal kallas ”flintskallig”. Sådant hår bildas av hårsäckar, där cellerna inte reagerar på det manliga könshormonet. Håret i kransen är vad vi kan kalla hormonstabilt, och denna egenskap behåller hårsäckarna även om de flyttas upp på hjässan.

Den andra hårtypen är det hår i första hand män riskerar att tappa uppe på hjässan. Det utgår från hårsäckar, som kan ha benägenhet att så småningom bli grundare och grundare under inverkan av en variant av det manliga könshormonet (DHT).

Hårsäckens cykel – växling mellan aktiv fas och vilofas

Det förekommer en mycket intensiv celldelning i bottnen av hårsäcken. Precis som hudceller förnyas från djupet, och under sin vandring upp mot ytan omvandlas till en kärnlös tunnväggig platta, fylld av hornämne, förlorar även de nybildade cellerna i hårsäcken sina cellkärnor när de förskjuts uppåt i det blivande hårstråt. I stark förstoring verkar hårstråt vara beklätt med fjäll, och varje sådant ”fjäll” representerar det som en gång var en levande cell.

Månad efter månad bygger follikeln på sitt hårstrå, som därigenom växer 10- 15 mm på huvudet. Men så småningom behöver hårsäcken lämna denna aktiva fas och gå i vilofas. Det har visat sig att hårsäckarna på huvudet närmast uppför sig slumpmässigt i sina växlingar mellan aktivitet och vila. Samma hårsäck kan gå från en aktiv fas på ½ år för att nästa gång bygga hår i mer än 10 år. Vilofaserna är sällan kortare än 2 månader, och under den perioden är hårsäcken i princip nedmonterad. Men en speciell grupp celler, stamceller, har förmågan att, när tiden är inne, se till att en ny och i bästa fall fullvärdig hårsäck återuppstår på samma ställe.

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir