Manligt håravfall

Det manliga håravfallet kan hos vissa män börja redan i tjugoårsåldern, ibland tidigare än så. Frågan om varför man drabbas av manligt håravfall är komplicerad men vad man på vetenskapliga grunder är överens om är att ett manligt könshormon i form av DHT (dihydrotestosteron) har en nyckelroll. Utan DHT, inget manligt håravfall!

Det som skiljer män som uppvisar ärftligt manligt håravfall från de som får behålla håret är att de förstnämnda har en felbyggnad av en receptor-molekyl för manliga könshormoner. Och eftersom den genetiska informationen för hur denna receptor skall vara uppbyggd finns lagrad i den kvinnliga könshormonen X ärver man sin benägenhet att tappa hår från mamma.

Det hår som påverkas av DHT blir tunnare, kortare och till slut faller det av. DHT får även hårstrået att snabbare gå in i en vilofas vilket innebär att antalet hårstrån som växer minskar. Hur stort håravfallet blir och hur snabbt det går är individuellt. En del områden av hårbotten är känsligare för DHT, vilket förklarar varför håravfall bara drabbar vissa delar av huvudet. Hårsäckarna över tinningar och nedre halvan av bakhuvudet kan alltså inte göra om testosteron till DHT och därför drabbas de inte av manligt håravfall. Kvinnor kan också drabbas av typen manligt håravfall, läs mer om kvinnligt håravfall.

Lund
Skiffervägen 92
Tel: 046-14 32 80
[email protected]

Stockholm
Nybrogatan 75
Tel: 08-32 28 00
[email protected]

Du hittar oss i
Lund & Stockholm
& nära
Malmö & Helsingborg

© 2018 New Hair Clinic
Hemsida av lundit.se

Share This