Strip metoden (FUT)

FUT var överlägsen punsch-graft-tekniken. Men nu är det oftast FUE metoden som gäller. Kliniker som inte utför FUE kanske föreslår FUT, och då är det bra att du vet vad det handlar om.

När Thomas Ribohn 1991 besökte en av den tidens mest kända hårtransplantationskirurger i Brasilien, dr. Carlos Uebel så utfördes hårtransplantationer fortfarande nästan uteslutande som ”punsch grafts”. Alla har vi väl sett personer med ”dock hår” eller hår som påminner om en borste. Dessa operationer efterlämnade dessutom vita rutmönster i bakhuvudet.

Men Uebel tillhörde pionjärerna, som börjat tillämpa en ny metod: En i ändarna avsmalnad hudremsa skars ut från bakhuvudet, såret syddes noga för att ge så tunn ärrlinje som möjligt och under tiden separerade ett antal medarbetare fram transplantat från den uttagna ”stripen”. Thomas blev en mycket god vän med dr. Uebel, och tog med sig den nya metoden till Sverige när han 1992 startade New Hair Clinic i Lund.

Suturteknik bättrades

Under 90-talet utförde vi tusentals stripoperationer, och förfinade efterhand vår teknik. Vi lärde oss så småningom att det var bättre att ta lite mindre breda remsor och på så vis kunna sy ihop såret utan att behöva underminera hudkanterna flera centimeter. Samtidigt utvecklades tekniken för att separera fram hårsäckar, spillet blev minimalt. Vår suturteknik bättrades också, under FUT,s sista år på kliniken såg vi till att hårsäckar från övre sårkanten kunde skjuta ner sina hårstrån i den blivande ärrlinjen – ”Trichophytic Closure”.

Men vi märkte att fler och fler av våra patienter efterfrågade FUE metoden, och då såg vi en dramatisk förskjutning till sistnämnda metods fördel på bara något halvår. Vi kan fortfarande ta ut en strip, men reserverar metoden till situationer när man redan har ett fult ärr efter tidigare ingrepp. Vid rätt förutsättningar kan man hoppas på ett tunnare är, och detta är oftast första prioritet, inte att få en stor skörd av transplantat.

Lekande lätt

Man bör dessutom hålla i minnet, att en del patienter får breda ärr, oavsett kirurgisk teknik. Vi har flera gånger haft patienter med väldigt elastiskt nackskinn, kirurgin har gått lekande lätt, man har haft stora förhoppningar på ett närmast osynligt ärr. Och så har patienten istället visat upp en som regel alldeles slät kanske 7–8 mm bred hårlös remsa. Om man då skurit ut denna och sytt ihop igen, har resultatet som regel blivit detsamma. Sårläkningen kan inte alltid styras eller förutses.

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir