Pic

ISHRS kongress i Prag 4 – 7 oktober 2017

Varje år träffas företrädare för världens mest avancerade hårtransplantationskliniker för en kongress. Eftersom Prag för vår del innebar ovanligt kort resväg, var vi 5 representanter från NHC på plats.

ISHRS-kongresser är oerhört väl arrangerade. I struktur skiljde sig årets möte inte mycket från de tidigare 10 jag bevistat. Man behöver inte ändra ett vinnande koncept! Under dagen pågår kortare föredrag / presentationer, samlade i tematiska block. Då sitter kanske 700 delegater i stora sessionssalen. Varje block avslutas med diskussion inom en panel. Då ställer även publiken frågor eller kommer med inpass.

Förutom dessa presentationer brukar ISHRS bjuda in föredragshållare, som oftast tillhör den yppersta eliten inom sitt ämnesområde. I år höll professor Antonella Tosti en värdefull genomgång med följande titel: Increase in Frequency of FFA and Mimics of Cicatricia / Femail Pattern Hairloss and Difficult Diagnosis.

“FFA” är en skalpsjukdom, som kan översättas “ärrbildande hårsäcksinflammation I hårfästet”. Det egna immunsystemet har en avgörande roll, och i typiska fall drabbas kvinnor mycket oftare än män, och lite äldre kvinnor väldigt mycket oftare än medelålders. Det nya är att man har börjat se en förändring så till vida att FFA blivit vanligare hos män och även generellt krupit ner i åldrarna. Det finns misstankar om att miljöfaktorer i vid bemärkelse kan spela in, och då särskilt kemikalier i vissa hudvårdsprodukter, som solskyddsfaktorer. FFA är okänt bland saudiska kvinnor, vilket knappast har genetiska orsaker, utan mer speglar skillnader i användande av vissa hudprodukter beroende på om man bär slöja eller inte.

För mer info, googla FFA. Tillståndet är inte sällsynt, jag har sett flera fall vid konsultationer på NHC. Professor Tostis föreläsning gav diagnostiska tips, exempelvis att de allra tidigaste tecknen ofta är uttunning av hår inom små ytor längst fram på tinningarna. Annars är den typiska bilden en irritation på någon eller några centimeters bredd längs hela främre hårlinjen. Inom denna zon är håret glest, men man hittar inga fjunhår där. När man drabbas av uttunnat hårfäste vid ärftligt håravfall hittar man däremot en blandning av hår av olika kalibrar.

Under mötet pågår också workshops, där man i lite mindre grupper behandlar ett begränsat ämne, exempelvis PRP. Det som framkom vid just denna workshop bekräftar att vår linje är hållbar. Det finns inga vetenskapliga studier som mäter effekten av PRP eller ger vägledning om i vilka situationer behandlingen kan vara värd att pröva. Det finns fortfarande inte någon enighet om hur man skall centrifugera blodet eller aktivera PRP-lösningen vid användning. Och på så osäkra premisser väljer vi att inte låta våra patienter fungera som testobjekt till egen kostnad. Det betyder inte att vi inte tror att PRP i många fall kan ha en viss effekt, men vi har inte sett några bevis för att effekten står i proportion till osäkerheten, obehaget (PRP-sprutor kräver lokalbedövning av ytan!) eller den rätt höga kostnaden.

Och guldkornet från kongressen? Flera av mina mest erfarna kollegor betonar samfällt, att om man vill ha bra uppväxt och resultat så är det absolut viktigaste att man har koll på sin teknik. Är man inte noggrann vid utförandet av FUE, och ser till att hantera transplantaten på rätt sätt i senare skede, så kan man knappast reparera skadan genom diverse ”sofistikerade” tillägg som PRP eller matrix-A-stem eller ATP-paket. Och gör man rätt från början finns bara marginella förbättringar att hämta med dessa ofta kostsamma tillägg. Men man måste följa utvecklingen för att inte missa reella framsteg!


Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir
,