Balding Consequence Scale – BCS

Så kan du "mäta" hur håret påverkar dig

Rör man sig bland folk ur vad som skulle kunna kallas en ”blandad population” – män och kvinnor i olika åldrar – ser man ständigt personer som har fått tunnare hår, ja kanske gått ”hela vägen” till flintskallighet. Och dessa personer verkar ofta inte bry sig. Samtidigt kanske du är en av dessa personer som gärna inte stiger på en rulltrappa om du vet att någon kommer att stå bakom dig. Eller gärna sitter i det mörka hörnet på krogen. Är det du, som bryter det skenbara mönster du tycker dig iaktta?

- Nej

Nej, om du känner dig obekväm med att hårbottnen lyser igenom på ytor som kanske bara för ett par år sedan var helt täckta, då är du långtifrån ensam. Nu är väl en begynnande tunnhårighet kanske inte det första samtalsämnet män eller kvinnor i sociala miljöer kommer in på, även om det borde vara det naturligaste i världen. Men jag har gjort konsultationer med tusentals män och kvinnor under de snart 20 år jag ägnat den här branschen. Jag vet att mönstret är ungefär detsamma, de beteenden man hemfaller åt, för att inte ständigt oroa sig för andras blickar, är förvånansvärt likartat.

- BCS

BCS är ett sätt att kvantitera den psyko-sociala effekten som tunnhårighet kan ha för individer. Skalan går från 1 till 4 poäng. Ju högre poäng, ju större negativ påverkan. I vår verksamhet träffar vi alla, även ”ettorna”, de som säger att de egentligen inte bryr sig om att hårlinjen drar sig bakåt eller att den kala fläcken, där virveln en gång satt på hjässan, breder ut sig mer och mer.

Lyckligtvis ser jag sällan ”fyrorna”, som i BCS är personer vars psykiska hälsa allvarligt påverkats. Depressioner, där hårproblem bär en stor del av ansvaret för nedstämdheten, är inte helt ovanliga. Jag har haft patienter som vårdats efter självmordsförsök. Och jag har suttit med hela familjer – oftast mamma, pappa och en son kring 20 – där allt kretsar kring pojkens krypande vikar. Typiskt är då att huvudpersonen, om ordvitsen ursäktas, sitter med mössa på sig tills jag uttryckligen ber att få titta efter hur det ser ut. Föräldrarna berättar, att så är det hemma också. Den unge mannen känner sig så utsatt att han inte ens kan visa håret för sina allra närmaste. Och när jag frågar hur ofta ämnet diskuteras hemma blir jag sällan förvånad, för jag vet redan att svaret kan vara 30-40 eller mer än 50 gånger per dag. Det behövs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig vilken påverkan detta får på allas livskvalitet.

2 poäng

Det vanligaste utfallet i BCS är 2 poäng. Som framgår av faktarutan innebär det att individen tänker mer på sitt hårproblem än hen själv finner rimligt. På ett intellektuellt plan förstår man ju att det är fullt normalt att drabbas av tunnhårighet. Men man kommer ständigt på sig själv med att titta i speglar eller tänka hår. Förnuftet kan som bekant sällan besegra känslan.

– Brukar du tänka på hur det skulle vara att tappa ännu mer hår när du ligger och skall somna?, brukar jag fråga.
Svaret blir ofta ja, och då vet jag att min patient åtminstone är en ”tvåa”.

Balding Consequence Scale – BCS

En skala i fyra steg för att mäta negativa psykos-sociala effekter av tunnhårighet.
 • 1 Poäng

  Du har noterat att håret blivit tunnare, men bryr dig inte, även om du skulle ha behållit håret om du fått välja.

 • 2 Poäng

  Du ägnar oproportionellt mycket uppmärksamhet kring ditt hår och tänker ofta oroliga tankar på hur det kan se ut om uttunningen fortsätter. Problemet tar mer och mer plats, och du ägnar mer och mer tid åt att optimera din frisyr. Men om du gör ”roliga” saker kan du för ett tag glömma bort att håret inte täcker lika bra som tidigare.

 • 3 Poäng

  Känslan av obekvämhet med håret får dig att bära huvudbonad allt oftare, och du har börjat välja bort sociala aktiviteter, där du inte kan ha full kontroll över din hårsituation.

 • 4 Poäng

  Din livskvalitet är kraftigt påverkad, du kanske funderar på att söka hjälp för nedstämdhet. Social isolering är vanlig i detta skede.

Mats Ingers

Upphovsmannen bakom BCS

Du kan träffa upphovsmannen bakom denna skala, som presenterats vid internationella kongresser vid flera tillfällen. Gå in på vår hemsida och sätt upp dig för en konsultation. Den är kostnadsfri, men det innebär inte att man kan utebli från bokad tid utan att höra av sig. Mats Ingers finns i Lund, men besöker också Stockholm och Göteborg.

Varför våra kunder återkommer till oss

 • “Everything went extremely well. Meeting Alex, Åsa, Peter and the rest of the team before the operation helped and I felt confident and I was in good hands. Thanks to everyone for taking care of me and as a non-swedish speaker thank you for explaining everything in English 😊”
  — D
 • “Min operation gick över förväntan och jag var i trygga händer! Stort tack till hela teamet som tog hand om mig!”
  — Ola
 • “Stort tack för ett fantastiskt bemötande och en otrolig service. Operationen gick hur smidigt som helst och ni gav ett väldigt professionellt intryck. Stort tack för allt!”
  — Magnus
 • “Tack för allt! Bemötande, miljön och lugnet runt omkring. Nu, väntan och längtan att se resultatet. Hälsningar till dr Uppström och övriga teamet.”
  — Mattias
 • “Det har totalt förändrat mitt liv. Jag önskar att jag kom till er mycket tidigare.”
  — Thomas
 • “Ni gör ett jättefint arbete, och jag är glad att jag valde just er klinik!”
  — Jonathan
 • “Hej, vill verkligen tacka er för hjälpen och alla råd Mats Ingers gav mig när vi träffades på eran klinik i Stockholm . Jag uppskattar hjälpen jag fick från Mats Enormt. !!! Han är både professionell och vän. Rekommenderar er stark å ni är självklara valet. Med vänlig hälsning Peter”
  — Peter
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Stort tack för hjälpen till alla på NHC med att dölja mitt gamla FUT-operations-ärr tidigare i somras. Professionellt och trevligt bemött och i garanterat trygga händer 😊 Varma hälsningar Tomas”
  — Tomas
 • “Hej! Jag ville bara skicka ett stort tack till er för att ni fick mig att känna mig så välkommen och omhändertagen på er klinik. Tack för ett bra jobb och ett grymt trevligt bemötande. Trevlig helg.”
  — Helena
 • “Jag är själv mycket nöjd med mina två hårtransplantationer i mina vikar hos er. Så nöjd att jag inte längre upplever håravfallet som ett problem för mig. Tätheten både känns och ser bra ut. Ingen, inte ens frisören, kan se att jag gjort något med håret. Det är ju det bästa betyget man kan ge!”
  — Philip
 • “Hej!
  Idag för ett år sedan låg jag på bordet.
  Vill bara säga säga hej och så vill jag säga att jag är väldigt nöjd.
  Ha det fint! Härlig semester!”
  — Mattias
 • “Jag är otroligt nöjd och det växer så fort. Jag är medveten om att det tar tid, men det går fortare än jag anat. Har rekommenderar jättemånga till er. Hoppas ni alla får en underbar semester!”
  — Elias
 • “Jättefint mottagande och genomförande. Hela personalen var professionell och trevlig! Nu är det bara att låta naturen sköta resten. Kan varmt rekommendera New Hair Clinic.”
  — Thomas
 • “Bra mottagande. Personalen är proffsiga, noggranna och underbara.. Jag kände mig väl behandlad på mottagningen. Nu väntar jag med spänning på resultatet så om några månader får jag se men redan nu känner jag mig säker på att detta kommer bli kanon. Åter igen tack så mycket :)”
  — Jimmy
 • “Då jag tränar kontinuerligt och håller en bra fysisk form, ger mitt hår mig en helhet som jag saknade då jag ofta var rakad på huvudet tidigare. New Hair Clinic har verkligen gjort mig till en mer positiv pappa, sambo, kompis och kollega.”
  — Martin
 • “Jag måste säga att det blev ett riktigt lyckat resultat, det blev en otrolig skillnad och jag är oerhört nöjd, tror vartenda transplanterade hårstrå måste ha tagit sig för det blev både tätt och en fin naturlig hårlinje :).”
  — Johan
 • “Tack för att ni hjälpte mig att få tillbaka mitt hårfäste igen. Jag vill tacka er för ett utmärkt jobb. Nu kan man äntligen gå förbi en spegel utan att vilja gå och gömma sig.”
  — Lasse
 • “Stor skillnad redan! Tack, finns många jag visat detta för och som kommer göra det hos er.”
  — Christopher
 • “It was a really pleasant and positive experience at NHC.”
  — Amir